maanantai 26. joulukuuta 2011

Au Revoir Noël, Bonjour Paris!

Joulu on nyt siis juhlittu, ja vuorossa ne välipäivät joulun ja uuden vuoden välillä, jolloin usein ei oo mitään tekemistä. No, mulla kuitenkin on, koska sain järjesteltyä itselleni kolmen päivän visiitin muodin, taiteen, romantiikan ja kliseisyyden luvattuun kaupunkiin, eli PARIISIIN. ♥ Yövyn mun ranskalaisella kaverilla, ja vuorossa siis sightseeingiä paikallisoppaiden kanssa, shoppailua ja muuta huippua! Lähtö aamulla kello 07.20...

Älä koskaan valita joulukiireistä, jos et ole joutunut valmistelemaan jouluateriaa 30 hengelle...
Aaton olin siis host-mummon luona. Tapasin taas suurimman osan mun ihanista host-serkuista!:) Aika kului pääosin ruokapöydässä istuskellen. Tää mun blogi alkaa varmaan vaikuttaa välillä joltakin ruokablogilta, kun kokoajan selitän jotain ruoasta, mutta ruokailut on oikeasti tosi iso osa ranskalaista elämää ja kulttuuria! Joten jos en kirjoittaisi niistä, ei jäljellä olisi paljoa kirjotettavaa, enkä antaisi oikeaa kuvaa elämästä täällä. Syötiin monta eri alkuruokaa: ensin leipiä ja terriinisiivuja aperitiivin kanssa, erilaisia salaatteja ja lohisiivuja. Pääruoaksi oli jotain lihaa, perunapaistosta ja punajuurimuusia. Ja maistoin ekaa kertaa mun elämässä ostereita ja olin niinku Mr. Bean siinä Mr. Bean lomailee leffassa!:D Pääruoan jälkeen syötiin juustoja ja kahvia.

Osterit maistui lähinnä suolavedelle... mutta ihan hyvin meni sitruunan kanssa alas!:) 


Jälkkäriksi oli kahta eri kakkua, englantilaista kreemiä ja host-mummin tekemää banaanijätskiä, joka voittaa Valion pingviinin 10-0. Ja tietysti niitä mun tekemiä pipareita! Kaksi mun host-serkuista oli viettäny synttäreitään pari päivää aiemmin, joten me myös laulettiin pöydässä joyeux anniversaire, ja tytöt sai puhaltaa kynttilät.

Cookiees!
Pitkän aterioinnin jälkeen leikittiin ja pelailtiin Aliasta pikkuisten kanssa. Blandine, eli mun host-sisko auttoi yhtä serkuista, joka on lähdössä 3 kuukaudeksi vaihtoon kääntämään kirjettä host-perheelle enkuksi. Lopulta odottelun jälkeen ruokasaliin kannettiin iso lahjakori, jonka Joulupukki oli käynyt tuomassa yläkerran kammariin. Yllätyin, kun mullekin oli kaksi lahjaa! Toinen lahjoista oli pikkuinen pussi täynnä Marien ja Lucyn tekemiä suklaa- ja mantelikeksejä. Toinen lahja oli isossa paketissa, jonka avasin hiiiiitaasti jännityksessä. Siitä paljastui host-mummon tekemä ihana neule, ja liikutuin melkein kyyneliin! En ois koskaan voinut uskoa, että joku, jolla on jo valmiiksi parikymmentä lapsenlasta voisi uhrata aikaansa vaihtarin joululahjaan. Mami sanoi mulle pelänneensä, että mulla on kylmä täällä pohjoisessa, ja oli saanut Blandinelta mun mitat, joita oli käyttänyt takin tekoon. Ja tosi lämminhän toi neule onkin! Mä itse annoin mamille lahjaksi pullon lakkakastiketta, josta se ilahtui, koska oli aiemmin meillä kyläillessä tykännyt mun tuomasta lakkahillosta.

Tulee tarpeeseen, varsinkin vaihtarivuoden jälkeen kylmässä Pohjolassa!
Eva ja hieno Barbie, jonka mekon helmaa voi säätää pyörittämällä selässä olevaa vipua! Ei tollasia vaan sillon 2000-luvun alussa ollu...
Lahjojen jaon jälkeen menin Mamin ja pienimpien serkkujen kanssa ulos ihailemaan jouluvalaistuksia ja kadun varrelle ja kirkkoon pystytettyjä seimitaideteoksia. Serkut lauloi kaikkia ranskalaisia joululauluja, ja juttelin Mamin kanssa katolilaisen ja luterilaisen kirkon eroista. Kyllä uskonnon opetuksesta koulussa on ollut jotain hyötyäkin, koska muuten en ois tiennyt yhtään mitään esimerkiksi siitä, miten luterilainen kirkko on syntynyt.


Kun tultiin takaisin sisään, oli aika lähteä takaisin kotiin, koska ajomatkaa kodin ja mummolan välillä on jonkun verran. Sanottiin heipat serkuille, otettiin vielä pari kuvaa ja ajettiin takaisin kotiin. Matkalla kuunneltiin country-levyjä ja katseltiin hiljaisten kaupunkien ja katujen jouluvalaistuksia. Parhaita tunnelmia koko vaihtovuoden aikana!

Tässä ei todellakaan oo sit kaikki serkut!
Kotiin saavuttua katottiin telkkarista MDR:n, eli Hauskat Kotivideot-ohjelmaa vastaavan joulujakso, juotiin omenajuomaa ja syötiin Normandiasta ostettuja kalajuttuja. Aterian jälkeen koitti illan odotetuin hetki - avattiin kuusen alle tuodut joululahjat perheen kesken!


Isäntäperheelle annoin seuraavat joululahjat: Blandinelle ja host-äidille nättejä, suomalaisia lankoja neulontaan ja Fazerin vihreitä ja värikkäitä kuulia. Yoann ja host-isi sai omat Reino-tossut, ja kaikille yhteisiksi lahjoiksi annoin Fiskarsin juustohöylän ja salaattiottimet (ei ollut aiemmin salaattiottimia!:o eikä kyllä juustohöylääkään...), Fazerin sinivalkoisia konvehteja ja liköörikarkkeja, pullon Finlandia-vodkaa ja lakkalikööriä. Lahjat otettiin hyvin vastaan: salaattiottimet, juustohöylä ja Reinot on jo olleet käytössä, vodkaa  maisteltu ja liköörikarkkeja ja kuulia syöty. Konvehdit katosivat käärepapereista jonnekin...

Mulle oli paketteja niin Ranskasta kuin kotoa Suomestakin. Kääröistä paljastui Longchampin pikkupussi (HUOM! pojan ostama lahja, 10p Yoannille!), Blandinen tekemä karvalakki, lapaset, Riikasta ostettu pinssi, Amélie et Mélanien hajuvesiä, Changen hipster-pakka, juoksupipo ja Mitä kotiäidin (ja jokaisen muunkin naisen) tulisi tietää sijoittamisesta -kirja. Lisäksi äiti kertoi ostaneensa mulle Hellattoman kokin keitto- ja raakanamikirjan, mutta niitä tuskin tarviin täällä Ranskassa, joten niitä ei turhaan ollut lähettänyt. Lisäksi voisin laskea Pariisin matkan yhdeksi lahjaksi, kuin myös koko vuoden täällä Ranskassa (mikä on muuten lahjoista paras).

Parhaat lahjat!
25. päivä kului lataillessa kuvia koneelle, katsoen leffaa ja dataillen. Leivoin mokkapaloja ja kuuntelin radiosta joululauluja. Tänään kävin pikkumatkan Arraksessa. Mukava kaupunki oli nätteine ja värikkäine taloineen, joku viikonloppu uusiksi kamujen kanssa!:)

ABT! ♥ :Paula


1 kommentti: